Jedzenie
Podczas tej lekcji chciałybyśmy Wam przybliżyć jakimi ciekawymi nazwami posługują się Poznaniacy nazywając potrawy, dania i inne składniki spożywcze, z których przygotowują posiłki.
•
Pyry z
gzikiem to ziemniaki z odpowiednio przyprawionym serem twarogowym.
•
Ślepe ryby to
tradycyjna postna zupa ziemniaczana, zazwyczaj nie zawierała tłuszczu, ale
kiedy była przygotowywana z zasmażką nazywano ją ślepymi rybami z myrdyrdą.
•
Parzybroda
to kapuśniak z włoskiej kapusty.
•
Nawarka jest to
zupa mleczna z mąką.
•
Skrzeczki to
skwarki z mięsa
•
Drzuzgowki
to truskawki
•
Glubki to
słodkie, nie odchodzące od pestek śliwki.
•
Szagówki to inaczej
kluski krojone na ukos z gotowanych ziemniaków.
•
Chabas to mięso.
•
Korbol to dynia.
•
Młodzie inaczej
drożdże
•
Kluski – zbiorcze
określenie grupy potraw z mąki, często z dodatkiem ziemniaków i jajek, czasem
mówi się tak na makaron.
•
Karmelki –
cukierki robione z cukru.(bardzo twarde)
•
Parochy – kluski
robione na parze.
•
Sznytka chleba –
to kromka/skibka chleba.
•
Poćka - jajka z
mąką i mlekiem lub wodą.
A to zadanie dla was…
Spróbujcie rozpoznać co jest na zdjęciach i nazwać to gwarą
poznańską. Swoje odpowiedzi prześlijcie nam mailem pod adres: logowebquest@gmail.com
1)
2)3)
4)
Powodzenia! :)
Komentarze
Prześlij komentarz