Przejdź do głównej zawartości

Lekcja 3

Jedzenie

Podczas tej lekcji chciałybyśmy Wam przybliżyć jakimi ciekawymi nazwami posługują się Poznaniacy nazywając potrawy, dania i inne składniki spożywcze, z których przygotowują posiłki. 

         Pyry z gzikiem to ziemniaki z odpowiednio przyprawionym serem twarogowym.
         Ślepe ryby to tradycyjna postna zupa ziemniaczana, zazwyczaj nie zawierała tłuszczu, ale kiedy była przygotowywana z zasmażką nazywano ją ślepymi rybami z myrdyrdą.
         Parzybroda to kapuśniak z włoskiej kapusty.
         Nawarka jest to zupa mleczna z mąką.
         Skrzeczki to skwarki z mięsa
         Drzuzgowki to truskawki
         Glubki to słodkie, nie odchodzące od pestek śliwki.
         Szagówki to inaczej kluski krojone na ukos z gotowanych ziemniaków.
         Chabas to mięso.
         Korbol to dynia.
         Młodzie inaczej drożdże
         Kluski – zbiorcze określenie grupy potraw z mąki, często z dodatkiem ziemniaków i jajek, czasem mówi się tak na makaron.
         Karmelki – cukierki robione z cukru.(bardzo twarde)
         Parochy – kluski robione na parze.
         Sznytka chleba – to kromka/skibka chleba.
         Poćka - jajka z mąką i mlekiem lub wodą.

A to zadanie dla was…

Spróbujcie rozpoznać co jest na zdjęciach i nazwać to gwarą poznańską. Swoje odpowiedzi prześlijcie nam mailem pod adres: logowebquest@gmail.com 

1) 
 2)
3)
4)

Powodzenia! :)

Komentarze