Poznańskie pyry...
Jak już mogliście dowiedzieć się z poprzedniej lekcji poznańska kuchnia słynie z
pysznych potraw ziemniaczanych. O oryginalności kuchni wielkopolskiej
zadecydował XIX wiek, wtedy popularnym składnikiem stały się ziemniaki. Zawładnęły
one poznańskimi podniebieniami do tego stopnia, że mieszkańcy innych zaborów
zaczęli utożsamiać kuchnię wielkopolską głównie z ziemniakami (pyrami).
Podstawą wielkopolskiej diety były oprócz ziemniaków również: kasze, potrawy
mączne, śledzie kapusta kiszona, słonina, chleb.
Z pewnością
nie raz mieliście okazję zjeść jakiś poznański przysmak: pyry z gzikiem
(ziemniaki z twarogiem), plendze (placki ziemniaczane). A czy wiecie jak się
przygotowuje się te dania?
Zadanie
Spróbuj zgadnąć nazwy potraw oraz jakie wyrazy znajdują się w
poniższych przepisach. Rozszyfrujcie jakie składniki i czynności kryją się pod
wytłuszczonymi wyrazami. Do pomocy możesz wykorzystać domenę Google wpisując
odpowiednie hasła. Powodzenia!
Przepis na...
Składniki:
-kilo pyrów
-funt białego
sera
-kwaterka
śmietany
-dwie cebule
-sól, pieprz do smaku
Rychtowanie (przygotowanie):
Pyry ugotować w mundurkach. Biały ser wymotać zez śmietaną i pokrojoną wew kostkę cebulą, solą i pieprzem.
Obrane pyry każdy se myro zez gzikiem.
Składniki:
- 1 kg zatartych
na tarce pyry
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki
- zatarta na tarce
cebula
- sól i pieprz do
smaku
- olej do smażenia
Rychtowanie:
Wszystkie składniki wymerdać
. Chochlą nabierać ciasta i kłaść je na rozgrzany olej.
Smażyć ok. 3 min z każdej strony. Podawać z cukrem, śmietaną, sosem z betek, gulaszem, chabasem,
gzikiem lub wedle siebie.
Rozwiązania zadania przesyłajcie na adres mailowy: logowebquest@gmail.com
PS. Jeśli będziecie mieli ochotę wykonajcie te dania. Czekamy na zdjęcia efektów pracy! :)
Komentarze
Prześlij komentarz